Peter Pannekoek, Harm Edens en Jan Jaap van der Wal

Deze gasten zie je in Dit Was Het Nieuws 2024

- min lezen

Elke week schuiven er gasten aan bij teamcaptains Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal om het nieuws door te nemen in Dit Was Het Nieuws. Deze bekende Nederlanders zijn dit seizoen te zien.

Frank Dane & Roxane Knetemann - 7 maart

Frank Dane

Frank Dane is een bekende Nederlandse radio-dj en televisiepresentator, voornamelijk bekend van zijn werk bij Radio 538 en RTL4​​. Zijn carrière begon in de jaren negentig op Midvliet FM, gevolgd door Stadsradio Rotterdam. Hij gebruikt sindsdien de naam Dane zodat het verband met zijn broer Robert Jensen minder snel wordt gelegd. De naam Dane is een verwijzing naar hun Deense achtergrond.

In 2023 was Dane samen met Tim Klijn te zien als gastjury in het televisieprogramma Ranking the Talent. In datzelfde jaar deed hij mee aan het televisieprogramma De kwis met sneeuwballen. Frank Dane is ook regelmatig te zien als presentator en deskundige bij RTL Boulevard. 

Frank Dane presenteert samen met zijn sidekicks Jelte van der Goot en Airen Mylene De 538 Middagshow. Van maandag tot en met donderdag hoor je ze tussen 16:00 en 19:00 uur op Radio 538.

Roxane Knetemann

Roxane Knetemann is een voormalig Nederlands professioneel wielrenster. Ze heeft professioneel gereden tussen 2006 en 2019. Roxane is de dochter van de beroemde oud-wielrenners Gerrie Knetemann en Gré Donker. In haar carrière heeft ze opmerkelijke prestaties neergezet, waaronder tweemaal Nederlands kampioen worden op de puntenkoers in 2009 en 2012​.

Na haar wielercarrière werkt ze als televisiecommentator bij onder andere de NOS en als tafelgast bij Vandaag Inside. In 2023 was ze regelmatig te zien bij De Avondetappe. Roxane heeft met Ellen van Dijk een podcast: Wegkletsen. Daarin kletsen ze weg over de koers en het dagelijks leven.

Frank Dane en Roxane Knetemann

Frank Dane en Roxane Knetemann

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout - 14 maart

Yannick van de Velde

Yannick van de Velde is acteur. Hij is bekend geworden door zijn rol in de film ‘In Oranje’ (2004) over de twaalfjarige Remco, een getalenteerde voetballer. Van de Velde heeft in verschillende films en televisieseries gespeeld, waaronder ‘De brief voor de koning’ en ‘Ferry’. 

In 2012 maakte hij op de toneelschool samen met zijn klasgenoot Tom van Kalmthout de voorstelling RUNDFUNK?, die vervolgens geselecteerd werd voor de Parade. Voor deze voorstelling werden ze in 2013 geselecteerd op het International Theatre School Festival in Amsterdam, waar ze een prijs wonnen. Datzelfde jaar behaalden ze de finale van het cabaretfestival Cameretten. 

Rundfunk is sketchcabaret op hoog tempo, met politiek incorrecte humor over maatschappelijke thema's. Na het succes van Wachstumsschmerzen en Todesangstschrei is Rundfunk terug met de nieuwe voorstelling Schau. 

Tom van Kalmthout

Tom van Kalmthout is acteur en rapper. Hij is bekend van zijn werk in de komedie en als onderdeel van het duo Rundfunk, samen met Yannick van de Velde. Van 2009 tot 2013 studeerde Tom aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA)​​. 

De televisieserie Rundfunk is een absurde komedie die zich afspeelt op een middelbare school en verschillende sketches bevat. Momenteel is de reeks Duco en Roy op televisie te zien. Hierin wordt het tweetal Duco en Roy gevolgd in het najagen van hun ultieme droom: beroemd worden. 

Tom van Kalmthout en  Yannick van de Velde ontvingen de Neerlands Hoop 2018.

AVROTROS

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout

Henry van Loon & Mandy Woelkens - 21 maart

Henry van Loon

Henry van Loon is een veelzijdige Nederlandse entertainer bekend als stand-upcomedian, cabaretier en acteur​. Van Loon heeft zich onderscheiden met zijn humoristische en vaak absurde stijl die hem populair heeft gemaakt bij een breed publiek.

Hij maakte verschillende cabaretvoorstellingen die goed werden ontvangen, en kreeg lof voor zijn 'virtuoze stand-upcomedy' en het koppelen van 'acteertalent, gevoel voor absurdisme en gortdroge grappen aan een stoïcijnse gezichtsuitdrukking'

Naast stand-upcomedy en cabaret acteert Henry van Loon ook in verschillende televisieseries en films. Hij speelde onder meer in de actiekomedies New Kids Turbo en New Kids Nitro. Op televisie is hij vooral bekend als de stoïcijnse conciërge Volkert in De Luizenmoeder. Hij maakte ook deel uit van de satirische talkshow Promenade.

Mandy Woelkens

Mandy Woelkens is hoofdredacteur bij LINDA.meiden. Mandy staat voor inclusiviteit, wil graag mensen inspireren om zichzelf te zijn en maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken. Haar carrière begon als radiomaker.

Daarna was ze op televisie te zien als presentatrice van programma's zoals Zapplive en &C TV en afgelopen december voor Op de matrix.

Met haar partner acteur Thorn de Vries ontving het koppel de Winq Inspiration Award voor hun inzet voor de zogenaamde regenboogfamilie. Onder meer voor hun boek FAQ Gender, waarin ze veelgestelde vragen over gender beantwoorden. En ook voor hun populaire podcast CoupleGoals, waarin ze in gesprek gaan met geliefden over hun relatie.

Mandy Woelkens is een uitgesproken voorstander van inclusiviteit en spreekt regelmatig over thema's zoals racisme, feminisme, queerrechten, seksualiteit en gendergelijkheid.

AVROTROS

Henry Van Loon en Mandy Woelkens

Wende Snijders & Doortje Smithuijsen - 4 april

Wende Snijders

Wende Snijders (artiestennaam Wende) is zangeres, singer-songwriter en actrice. Als actrice debuteerde ze in de film Zurich, als hoofdrolspeelster van Nina. Het script werd geschreven door Helena van der Meulen, die Wende in haar achterhoofd hield tijdens het schrijven. Wende werd hiervoor genomineerd voor een gouden kalf voor beste actrice. 

In vierdelige serie I.M., gebaseerd op de bestseller van Connie Palmen, werd lovend ontvangen op het Nederlands Filmfestival. Wende vertolkt daarin de rol van Connie Palmen.

Ze is een veelzijdig muzikaal talent en heeft zich in verschillende genres begeven, zoals klassiek, pop, elektronica en jazz​​. Wende staat bekend om haar expressieve performances en het vermogen om diepe emoties over te brengen met haar muziek. Ze won daar ook talloze prijzen voor waaronder Edisons en een Gouden Harp.

Wende heeft ze zes albums en vijf eigen voorstellingen gemaakt, zowel in Nederland als internationaal​. Momenteel is ze te zien in de voorstelling Sterrenlopen.

Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen is filosoof, journalist, schrijver en documentairemaker. Ze heeft zich gespecialiseerd in het bestuderen van moderne mensen en hun levensstijlen, met een focus op de impact van digitalisering op de samenleving. 

Smithuijsen schrijft essays, columns en reportages en heeft een tweewekelijkse column in de zaterdagbijlage van Trouw. Ze treedt op als spreker en dagvoorzitter op diverse evenementen​ en heeft een nieuwe podcast: Old Girls Network, voor een breder beeld van de vrouw.   

Ook maakt ze documentaires over cancel culture (Sociaal Tribunaal) en Instagram Influencers (Volg je me nog?), en Mijn Dochter de Vlogger, over de ouders van kinderen met eigen YouTube-kanalen. Smithuijsen publiceerde drie boeken: Gouden bergen, portret van de digitale generatie, Iedereen Verslaafd?, een diepgaande verkenning van verslavingsgedrag in de hedendaagse maatschappij en Kapitalisme is seksisme: Een pamflet, over de ongelijkheid tussen man en vrouw dat binnen het kapitalisme schaamteloos wordt uitgebuit.

Wende Snijders en Doortje Smithuijsen

Wende Snijders en Doortje Smithuijsen

Stijn de Vries en Yousef Gnaoui - 11 april

Stijn de Vries

Journalist, fotograaf en presentator: Stijn de Vries (25) uit Almelo doet het allemaal. Zijn eerste docuserie Jong Geleerd, Nooit Gedaan heeft meer dan 3,5 miljoen weergaven op YouTube en ook op Spotify haalt hij met zijn podcast Relnichten duizenden streams per aflevering binnen.

Zijn fotografische werk wordt gedreven door een liefde voor de natuur en authentieke beelden, en hij richt zich op mensen en dingen die niet binnen de standaard passen. 

Stijn heeft zich ook uitgesproken over persoonlijke ervaringen met discriminatie en de noodzaak van bewustwording rond LGBTQ+-kwesties. Hij heeft zijn ervaringen gedeeld over het belang van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie​

​Yousef Gnaoui

Yousef Gnaoui, beter bekend onder zijn artiestennaam Sef. Sef heeft een diverse muzikale stijl die pop en rap combineert. Hij is niet alleen actief als rapper, maar ook als zanger en heeft bijgedragen aan verschillende muzikale projecten en samenwerkingen. 

Hij verwierf bekendheid met nummers zoals 'Me Nikes' met The Opposites en 'Stuk' met The Partysquad, Dio en Sjaak. Sef is ook lid van de rapgroep Flinke Namen, die hij samen met buurjongen The Flexican in 2004 oprichtte.​

Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag uit 2023 is het vijfde studio-album van Sef. Het gaat over systemen als kapitalisme en nationalisme en tegelijkertijd de huidige samenleving bestudeert en bekritiseert. 

Stijn de Vries en Yousef Gnaoui (Rapper Sef)

Stijn de Vries en Yousef Gnaoui

Roos Abelman & Marc van Ranst - 18 april

Roos Abelman

Roos Abelman is een ervaren Nederlandse journalist en programmamaker voor radio en televisie. Als radioverslaggever deed o.a. verslag van de nasleep van de moord op Pim Fortuyn, verschillende moordzaken, maar ook van het eerste publieke optreden van koningin Maxima en Willem-Alexander als stel.

Abelman is een van de journalistieke gezichten van KRO-NCRV en op dit moment is ze bij deze omroep een van de vaste presentatoren van het onderzoeksjournalistiek platform Pointer. Ook is ze vaste vervanger van Ghislaine Plag in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

Roos werkt ook als presentator van (bedrijfs) evenementen en als dagvoorzitter op congressen en bijeenkomsten. Daarnaast gaat ze een journalistieke podcast ontwikkelen.

Marc van Ranst

Marc Van Ranst is een gerenommeerde Belgische viroloog en professor in de virologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) en het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek. In 2007 werd hij aangesteld om België voor te bereiden op een influenza pandemie​​​. En in 2009-2010 was hij verantwoordelijk voor crisismanagement tijdens de pandemie van de Mexicaanse griep. 

Hij heeft zich voornamelijk beziggehouden met de evolutie van virussen en het onderzoek naar het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Hij is een van de leidende figuren geweest in de aanpak van de COVID-19 pandemie in België. Dat heeft hem ook internationale erkenning opgeleverd, waaronder Nederlandse eredoctoraten. 

Voor zijn aanpak van de pandemie van de Mexicaanse griep kreeg Van Ranst kritiek van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Volgens Van Ranst zouden huisartsen zich gedragen als "zakkenrollers die zich verrijken door de vaccinatie te laten betalen als een gewone consultatie".

Ook uitte Van Ranst zijn ongenoegen over enkele Belgische topvoetbalclubs die hun spelers hadden ingeënt. Volgens Van Ranst ging het om misbruik van de openbare gezondheidszorg omdat het vaccin alleen voor risicoberoepen en -patiënten bestemd was.

Op X,  in kranten en andere publieke media schrijft hij geregeld controversiële opiniestukken over maatschappelijke en politieke problemen. Daarin trekt hij vooral van leer tegen (extreem-)rechtse en Vlaams-nationalistische standpunten. Dat leidde tot (online) doodsbedreigingen. Een zwaarbewapende man uitte meerdere bedreigingen er werd in de buurt van de woning van Van Ranst gesignaleerd. Het gezin moest daarop onderduiken in een safe house.

Roos Abelman en Marc van Ranst

Roos Abelman en Marc van Ranst

Michiel Vos & Eva Jinek - 25 april

Michiel Vos

Michiel Vos, is journalist en correspondent in de Verenigde Staten. Hij heeft zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit. Van oorsprong is Vos advocaat, maar hij besloot het roer om te gooien en zich op de journalistiek te richten. 

Hij is getrouwd met filmmaker Alexandra Pelosi, dochter van Nancy Pelosi, de voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dit heeft hem een uniek perspectief en toegang gegeven tot de Amerikaanse politiek en samenleving​​​.

​Michiel werkt voor verschillende Nederlandse en Belgische televisie- en radioprogramma's en is de tv-commentator op het gebied van Amerikaanse politiek, cultuur en samenleving voor RTL Nederland. Zijn kennis van de Amerikaanse politiek en cultuur, gecombineerd met zijn unieke persoonlijke verbindingen, maken hem tot een gewaardeerde stem in de Nederlandse media wanneer het gaat om uitleg en analyse van gebeurtenissen in de VS.

Eva Jinek

Eva Jinek, wie kent haar niet? Ze staat bekend om haar scherpe journalistieke vaardigheden, diepgaande interviews en de capaciteit om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Haar werk en bijdrage aan de Nederlandse televisie hebben haar tot een van de meest gerespecteerde figuren in de Nederlandse media gemaakt.

Ze is diverse keren onderscheiden, onder meer met TV Beeld voor beste presentator, Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator, Omroepvrouw van het Jaar, de Sonja Barend Award en de meest invloedrijke vrouw van Nederland in de categorie media in de Opzij Top 100.

Na haar studie journalistiek ging ze bij de buitenlandredactie van het NOS Journaal werken, waar ze zich bezighield met nieuws rond de Verenigde Staten. In 2008 verscheen ze voor het eerst voor de schermen, als presentator van het NOS Journaal op 3. Later stapte ze over naar WNL, waar zij de kans kreeg zich naast presentatie te richten op interviews.

Bij KRO-NCRV had ze het programma Jinek, dat hoge kijkcijfers scoorde. In 2019 maakte Eva Jinek bekend na 15 jaar publieke omroep over te stappen naar RTL om op de late avond een praatprogramma te gaan presenteren. Het praatprogramma dat ze sindsdien presenteerde heette Jinek, net als bij de publieke omroep.

Eva Jinek gaat vanaf begin 2024 exclusief samenwerken met AVROTROS en keert daarmee voor minimaal vier jaar terug naar de publieke omroep. De basis van de samenwerking is een nieuw te ontwikkelen programma waarin actualiteiten en cultuur centraal staan. 

Michiel Vos en Eva Jinek

Michiel Vos en Eva Jinek